Samen met ons creëert u oplossingen in plaats van nieuwe vragen.

Nieuwsgierig?
Bel ons op 0413 366005 of neem rechtstreeks contact op met een van onze adviseurs..

De 1,5 meter economie is groter dan je denkt

Rutte is duidelijk: we zullen nog een lange tijd thuiswerken of op 1,5 meter afstand van elkaar. De 1,5 meter economie is het nieuwe normaal. Maar hoe realistisch is dat? RaboResearch maakte een inschatting van de omvang van de Nederlandse 1,5 metereconomie. Ondanks sectorale en regionale verschillen blijkt de 1,5 metereconomie groter dan je denkt.

 

Het team van RaboResearch zocht uit welke beroepen op 1,5 meter of zelfs geheel vanuit huis uitgeoefend kunnen worden. Hierbij bekeken ze ook de mogelijkheden per sector en per regio.

 

Bijna 90% van de economische activiteit in Nederland kan met ten minste 1,5 meter afstand tot anderen plaatsvinden. 43% hiervan kan zelfs geheel thuis werken, aldus RaboResearch. Wel zijn er sterke verschillen tussen sectoren en regio’s.

 

Verschillen tussen beroepssectoren

  • Vooral in de ICT, specialistische zakelijke dienstverlening en bij financiële instellingen kunnen werkenden grotendeels vanuit huis blijven werken;
  • In de landbouw, bouw en industrie kan vrijwel niet worden thuisgewerkt, maar kunnen werkzaamheden wel op meer dan 1,5 meter van anderen doorgaan;
  • Ongeveer 10% van de Nederlandse economie kan niet op meer dan 1,5 meter afstand van anderen plaatsvinden;
  • Het gaat dan vooral om de horeca, zorg en overige dienstverlening, zoals de kappersbranche; voor deze sectoren moet een aparte oplossing komen. Dit is momenteel volop gaande.

 

Regionale verschillen

  • Gegeven de sectorstructuur van Nederlandse regio’s kan vooral de noordvleugel van de Randstad grotendeels worden omgevormd tot thuiswerkeconomie;
  • In het zuidwesten en noordoosten van Nederland kan minder worden thuisgewerkt.
    Overigens kijken ze alleen naar de aanbodzijde, en niet naar de vraagzijde of halflege concertzalen aan de vraagzijde wenselijk zijn en rendabel, daarmee wordt geen rekening gehouden.

 

Lees hier het korte onderzoeksverslag van RaboResearch