Samen met ons creëert u oplossingen in plaats van nieuwe vragen.

Nieuwsgierig?
Bel ons op 0413 366005 of neem rechtstreeks contact op met een van onze adviseurs..

Hoe word je een innovatieve onderneming?

Innoveren, dat willen we als ondernemers allemaal. Innoveren lijkt het toverwoord voor groei, voor winst, voor verbetering. Door innovatie wordt ineens alles een stuk beter. Er zijn allerlei misverstanden over innoveren, betoogt Gary Pisano. “Google, Apple: it’s not only about creativity and freedom,” aldus Gary Pisano, Harvard professor of Business Administration. Op YouTube gaat hij in op drie strategische stappen waardoor bedrijven succesvol kunnen innoveren. ‘Creëer een innovatieve bedrijfscultuur’ is er een van. Hoe doe je dat?

 

Misverstanden over innoveren

In werkelijkheid zijn innovaties er niet van vandaag of morgen. Ze zijn het gevolg van vele kleine stappen die je als ondernemer met je medewerkers zet. En nee, innovatie gaat echt niet alleen om technologie. Het businessmodel en je mensen zijn van onschatbare waarde om te kunnen innoveren. Dat zie ik ook terug bij de ondernemers die wij vanuit Flamma begeleiden bij het uitbouwen van hun bedrijf. 

 

Veel innovaties binnen bedrijven falen. Hoe kunnen ze succesvol zijn?

Volgens Pisano moet je daarvoor als onderneming de volgende drie zaken op orde hebben:

 

  1. Bepaal je innovatieve strategie;
  2. Ontwerp een innovatief systeem;
  3. Creëer een innovatieve cultuur.


Creëer een innovatieve cultuur

Net als Pisano ben ik ervan overtuigd dat mensen het verschil maken bij innovatie. De cultuur binnen je bedrijf is dan ook een bepalende factor om duurzaam te groeien. Ook over hoe een innovatieve cultuur eruit ziet, prikt Pisano een aantal misverstanden door. Ja, zegt hij, medewerkers van innovatieve bedrijven krijgen veel vrijheid en ruimte om te experimenteren en risico’s te nemen. Als werknemer mag je falen, werk je samen; er zijn korte lijnen binnen de organisatie en je hebt vrijheid om te zeggen wat je er echt van vindt zonder afgestraft te worden.

 

Bron: YouTube G. Pisano over Innovation

 

Hoog innovatieve bedrijven verwachten dit van hun mensen… en dat is niet niks.

Maar je hebt ook goede competente mensen nodig, die zeer gedisciplineerd zijn en persoonlijk verantwoordelijkheid nemen voor hun werk. Om een succesvol innovatief bedrijf te zijn is, volgens Gary Pisano, bovendien sterk leiderschap nodig. Leiderschap waarin zowel medewerkers als leidinggevende buitengewoon eerlijk tegen elkaar kunnen zijn.

 

Ben jij er klaar voor?

Pisano noemt dit de "paradox van innovatieve culturen". Aan de ene kant heb je de leuke aspecten (‘The icecream’, de beloning). Daar staat echter een voor veel mensen minder aantrekkelijke kant tegenover...

 

"Succesvolle innovatieve bedrijven vinden de juiste balans tussen beide kanten."

 

Is jouw onderneming daar klaar voor?

 

Bekijk hier de complete video met 3 stappen (21 minuten):